Liikunnanohjauksen perustutkinto lasten ja nuorten valmentajille


Joustavasta monimuotokoulutuksesta eväitä valmennustyöhön
Lasten ja nuorten valmentajille räätälöity koulutus antaa uutta potkua valmennustyön arkeen ja valmentajan uralle. Tule mukaan matkalle huipulle!
Kenelle monimuotokoulutus sopii?
Koulutus soveltuu sekä yksilö- että joukkuelajien valmentajille. Oma urheilu-ura, aktiivisuus urheiluseuratoiminnassa sekä suoritetut valmentajakoulutukset katsotaan eduksi. Opiskelijalla tulee olla koulutuksen aikana oma valmennettava tai oma valmennusryhmä.
Voit hakea monimuotokoulutukseen, jos
olet vähintään 18-vuotias
olet mukana lasten ja nuorten valmennustoiminnassa
sinulla on toisen asteen tutkinto tai vähintään yhteiset tutkinnon osat suoritettuna.
Koulutuksen tavoitteet ja sisältö
Koulutuksesta saat perustiedot ja -osaamisen liikunnanohjauksesta ja liikuntaneuvonnasta, valmennuksesta, yleisimmistä liikuntalajeista ja niiden ohjaamisesta. Saa myös monipuoliset valmiudet erilaisiin liikunta- ja vapaa-aika-alan ohjaustehtäviin, tapahtuman järjestämiseen sekä itsenäisenä ammatinharjoittajana toimimiseen.
Koulutus tarjoaa työkaluja lasten ja nuorten valmentajana toimimiseen ja urheiluseuran valmennustoiminnan kehittämiseen sekä verkostoitumiseen alan muiden toimijoiden kanssa. Tavoitteena on kouluttaa lasten ja nuorten valmennuksen asiantuntijoita urheiluseuroihin.
Tutustu liikunnanohjauksen perustutkinnon perusteisiin tästä.

-
Tutkintokoulutuksesta vastaavat Vierumäen osaava henkilöstö ja kehittymisen tukena toimivat kokeneet valmentajat, seuramentorit.
Koulutus toteutetaan monimuotokoulutuksena, joka sisältää lähiopiskelua, etäopintoja ja työelämässä oppimista. Koulutus sisältää myös osittain omakustanteisen kansainvälisen opintomatkan.
Lähi- ja etäopiskelu suunnitellaan omaa valmennustoimintaa kehittäväksi ja tukevaksi
prosessiksi, joka toteutetaan joustavasti valmennustyön ohessa. Opiskelijalla tulee olla koulutuksen aikana oma valmennettava tai oma valmennusryhmä.Työelämässä oppiminen ja tutkintoon liittyvät näytöt suunnitellaan yhteistyössä
kunkin opiskelijan urheiluseuran kanssa ja ne ovat keskeisesti sidoksissa oman valmennustyön kehittämiseen.Koulutus kestää kaksi vuotta. Kolmen päivän mittaisia lähiopintojaksoja Vierumäellä on
vuosittain kahdeksan.Syksyllä 2025 alkavan koulutuksen lähijaksot
Muutokset mahdollisia.
9.–11.9.2025
7.–9.10.2025
4.–6.11.2025
9.–11.12.2025
3.–5.2.2026
3.–5.3.2026
21.–23.4.2026
19.–21.5.2026
Lukuvuonna 2026–2027 on 8 lähijaksoa, ajankohdat ilmoitetaan myöhemmin.
Kansainväliset mahdollisuudet
Opiskelijoilla oman henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman eli HOKSin
mukaisesti mahdollisuus myös kansainväliseen työelämäjaksoon. Vierumäellä on Erasmus+ -akkreditointi, josta voit lukea lisää täältä. -
Liikunnanohjauksen perustutkinto on toisen asteen ammatillinen tutkinto, jonka laajuus on 180 osaamispistettä.
Tutkinto koostuu seuraavista kokonaisuuksista:
Kaikille pakollisia ammatillisia tutkinnon osia ovat
Lasten ja nuorten liikunnan ohjaaminen 20 osp
Aikuisten liikunnan ohjaaminen 20 osp
Liikuntaneuvonta 20 osp
Tapahtuman järjestäminen 10 osp
2. Opiskelijat suorittavat seuraavan laajan valinnaisen tutkinnon osan:
Valmentajana toimiminen 30 osp
3. Opiskelija valitsee 45 osp seuraavista kokonaisuuksista:
Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen 15 osp
Huippuosaajana toimiminen 15 osp
Seuratoiminta 15 osp (paikallisesti tarjottava tutkinnon osa)
Tutkinnon osa muusta ammatillisesta perustutkinnosta, ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta 5-15 osp
Korkeakouluopinnot 5-15 osp
Yhteisten tutkinnon osien osa-alueita, lukio-opintoja tai muita jatko-opintovalmiuksia tukeva opintoja 1-25 osp
4. Yhteiset tutkinnon osat (35 osp) tunnustetaan pääosin osaksi liikunnanohjauksen perustutkintoa aiemmista opinnoista.
Tutustu liikunnanohjauksen perustutkinnon perusteisiin tästä.
-
Asu ja ruokaile Vierumäellä
Perustutkinto-opiskelijoille kuuluu maksuton täysihoito lähiopiskelujaksoilla Vierumäellä. Tulopäivänä opiskelijat saavat lounaan ja päivällisen, lähtöpäivänä aamupalan ja lounaan. Muina opiskelupäivinä täysihoitoon kuuluu aamiainen, lounas ja päivällinen. Opiskelijat majoittuvat 2–3 hengen huoneissa kampuksen ytimessä.
Vierumäellä on huikeat mahdollisuudet treenata omaa lajia tai tutustua eri lajeihin
myös opiskelun ohessa! Vierumäen kampuksen opiskelijana saat käyttää maksutta tai alennettuun hintaan mm. uimahallia, kuntosalia, urheilukenttiä sekä tietysti loistavia ulkoilumaastojamme.KATSO KAMPUKSEN ESITTELYVIDEO TÄSTÄ!
-
Haku ja opiskelijavalinta
Hae mukaan 23.5.2025 mennessä tästä. Valitse hakulomake "LPT 25 Lanu - Liikunnanohjauksen perustutkinto lasten ja nuorten valmentajille".
Kuka voi hakea koulutukseen?
Koulutus soveltuu sekä yksilö- että joukkuelajien valmentajille. Oma urheilu-ura,
aktiivisuus urheiluseuratoiminnassa sekä suoritetut valmentajakoulutukset katsotaan eduksi. Opiskelijalla tulee olla koulutuksen aikana oma valmennettava tai oma valmennusryhmä, sillä suuri osa opiskelusta toteutuu koulutussopimuksella urheiluseurassa.Voit hakea monimuotokoulutukseen, jos
olet vähintään 18-vuotias
olet mukana lasten ja nuorten valmennustoiminnassa
sinulla on toisen asteen tutkinto (lukio tai ammatillinen) tai vähintään yhteiset tutkinnon osat suoritettuna.
Huomaathan, että liikunnanohjauksen perustutkinnossa on opiskelijan terveyteen ja toimintakykyyn liittyviä vaatimuksia. Tutustu niihin ennen koulutukseen hakeutumista tästä linkistä.
Valintakoe
Kaikki hakukelpoiset hakijat kutsutaan valintakokeeseen 2.6.2025.
Valintakoe koostuu liikunnanohjaustuokiosta ja haastattelusta. Varaa mukaan ohjaustuokiota varten sisäliikuntavaatteet. Ota mukaan myös haussa käyttämäsi opiskelu- ja työtodistukset.
Opiskelijavalintaan vaikuttaa
liikunnanohjauksen tehtävä valintakokeessa: 0-10 pistettä
soveltuvuus: haastattelu, koulutustausta (toisen asteen tutkinto valmis tai kesken), työkokemus ja orientaatio eli toiminta valmentajana urheiluseurassa: 0-10 pistettä.
-
Usein kysyttyjä kysymyksiä liikunnanohjauksen perustutkinnon monimuotokoulutusesta
Asuminen, ruokailu ja eläminen Vierumäellä
Miten majoitus on järjestetty?
Monimuotokoulutuksen opiskelijat majoittuvat opiskelupäivinä pääasiassa 2–3 hengen huoneissa. Asuntolat sijaitsevat Vierumäen kampuksella parin sadan metrin säteellä opiskelijaravintolasta sekä luentosaleista ja liikuntatiloista. Majoitus on käytettävissä liikunnanohjauksen perustutkinnon opiskelijoilla maksutta lähiopiskelujaksoilla.
Voiko huonekaverin valita itse?
Otamme huomioon opiskelijoiden huonekaveritoiveet mahdollisuuksien mukaan.
Voiko majoitustiloissa laittaa itse ruokaa?
Osassa asuntolan majoitustiloista on keittonurkkaus, mutta ei kaikissa. Opiskelijoilla on käytössään yhteinen tila, jossa on jääkaapit välipalojen säilyttämiseen sekä mikro. Vierumäen alueella on myös kahvila ja ravintoloita, joista voi ostaa ilta- tai välipalaa. Aamupala, lounas ja päivällinen kuuluvat maksutta perustutkinto-opiskelijoille.
Onko asuminen ja ruokailu maksutonta?
Liikunnanohjauksen perustutkinnon opiskelijoille majoittuminen ja ruokailu on maksutonta opiskelupäivinä.
Mitkä ateriat kuuluvat perustutkinto-opiskelijoille? Millaista ruoka on?
Ravintola Puhtissa perustutkinto-opiskelijat saavat maksutta aamiaisen, lounaan ja päivällisen opiskelupäivinä. Ruoka on monipuolista ja urheilijalle sopivan ravitsevaa. Kasvisruokaa on tarjolla päivittäin.
Millaiset kulkuyhteydet Vierumäelle on?
Lahden seudun liikenteen paikallisbussilla pääsee noin kerran tunnissa Suomen Urheiluopistolle Heinolasta ja Lahdesta sekä takaisin. Matka Lahteen kestää noin 25 minuuttia.
Opiskelu
Millaista liikunta-alan opiskelu on?
Opiskelu Suomen Urheiluopistossa on projektipainotteista ja heti alkuvaiheesta alkaen opiskelijoille pyritään löytämään mielekkäitä, käytännönläheisiä projekteja. Käytännönläheinen opiskelu vahvistaa opiskelijoiden osaamista työelämässä. Vierumäellä opiskellaan paljon yhdessä muiden opiskelijoiden kanssa ja opiskeluryhmästä muodostuukin usein tiivis yhteisö. Sähköisiä oppimisympäristöjä hyödynnetään myös eri tavoin.
Mitä ovat näytöt?
Kun tutkinnon perusteissa kuvattua osaamista on ensin harjoiteltu ja opiskeltu eri tavoin, osoittavat opiskelijat osaamistaan näytöissä. Näyttö on työelämälähtöinen tilanne, jossa osoitetaan niitä asioita, joita kyseiseen tutkinnon osaan kuuluu. Opettaja ja työelämän edustaja arvioivat osaamista.
Työelämässä oppiminen
Saako työelämässä oppimisen jaksolta palkkaa?
Se on mahdollista, jos tehdään oppisopimus. Koulutussopimuksella eli ns. perinteisemmässä työssäoppimisessa palkkaa ei makseta.
Voiko työssäoppimisjaksoja mennä suorittamaan ulkomaille?
Kyllä voi! Suomen Urheiluopistolla on laaja kansainvälinen verkosto ja kansainvälisen työelämäkumppanin voi etsiä myös itse. Toki korona-aikana emme suosittele kansainvälisiä jaksoja.
Vapaa-aika ja harrastaminen
Mitä harrastustoimintoja/aktiviteettimahdollisuuksia Vierumäeltä löytyy ja miten opiskelijat voivat niitä hyödyntää?
Opiskelijoilla on mahdollisuus käyttää maksutta mm. kuntosalia, uimahallia sekä palloilukenttiä, jos ne eivät ole muiden asiakkaiden käytössä. Vierumäellä voi harrastaa ja kokeilla kymmeniä eri liikuntalajeja.
Pääsykokeet ja hakeminen koulutukseen
Miten pääsykokeisiin voi valmistautua?
Pääsykokeita ei kannata erikseen jännittää! Ole vain oma itsesi ja suhtaudu tilanteeseen avoimin mielin. Pääsykokeet ovat myös hyvä mahdollisuus tutustua Vierumäkeen, opettajiin ja tutoropiskelijoihin. Muista, että kaikkea ei tarvitse osata täydellisesti.
Millaisia terveydentilaan ja toimintakykyyn liittyviä vaatimuksia liikunnanohjauksen perustutkintoon liittyy?
Liikunnanohjauksen perustutkinto on ns. SORA-tutkinto eli siihen liittyy terveydentilan ja toimintakyvyn vaatimuksia. Terveydentilavaatimuksiin on hyvä tutustua ennakkoon täältä: vierumaki.fi/terveydentilavaatimukset. Kaikilta opiskelijoilta pyydetään nähtäväksi myös rikostaustaote.
Mikä on jatkuva haku?
Jatkuva haku on tarkoitettu sellaisille liikunnanohjauksen perustutkinnosta kiinnostuneille, jotka ovat jo aiemmin suorittaneet lukion, ylioppilastutkinnon tai ammatillisen tutkinnon, eivätkä voi hakea yhteishaussa. Jatkuvassa haussa hakulomake täytetään omilla nettisivuillamme vierumaki.fi
Osaaminen ja jatko-opinnot
Millaisia vaihtoehtoja minulla voisi olla valmistumisen jälkeen?
Noin puolet valmistuneista siirtyy valmistumisen jälkeen työelämään esimerkiksi kuntiin, urheiluseuroihin tai liikunta-alan yrityksiin. Monet liikunnanohjauksen perustutkinnon suorittaneet hakeutuvat valmistumisen jälkeen opiskelemaan esimerkiksi liikunnanohjaajaksi ammattikorkeakoulussa tai liikunnanopettajaksi yliopistossa.
Millainen on hyvä liikuntaneuvoja?
Liikuntaneuvoja on melkoinen moniosaaja! Kuitenkin on hyvä muistaa, että työelämässäkin opitaan jatkuvasti uutta eli kaikkea ei tarvitse osata täydellisesti. Avoimuus, into oppia uutta ja kiinnostus kehittää omaa osaamista ovat tärkeitä ominaisuuksia liikuntaneuvojalle. Liikuntaneuvoja on paljon ihmisten kanssa tekemisisissä, joten sosiaalisuus on myös hyvä piirre. Tärkeintä on kuitenkin kiinnostus liikunta-alaan ja into auttaa ihmisiä liikunnallisen elämäntavan löytämisessä!
Millainen opiskelupaikka Vierumäki on?
Vierumäellä työelämä ja oikeat asiakkaat ovat samalla kampuksella, joten opiskelu meillä on hyvin käytännönläheistä. Arvostamme opiskelijoita yksilöinä ja pyrimme tukemaan jokaisen opintopolkua parhaamme mukaan. Vierumäki-henki luo hyvää ilmapiiriä niin opiskelijoiden kuin henkilökunnankin keskelle! Kannustamme opiskelijoita oma-aloitteisuuteen ja vastuun ottamiseen omista opinnoista. Vierumäellä on monipuoliset mahdollisuudet vapaa-ajan liikkumiseen sekä upea luonto ympäri vuoden. Sekä tietysti ihanaa ja ravitsevaa ruokaa tarjolla joka päivä!
-
Riina Valto, opettaja
riina.valto@vierumaki.fiMarko Väisänen, opettaja
marko.vaisanen@vierumaki.fiMari Luokkanen, opinto-ohjaaja
mari.luokkanen@vierumaki.fi
+358 45 7884 2648Opintotoimisto
opintotoimisto@vierumaki.fi
045 7884 2891
Hae mukaan 23.5.2025 mennessä
Hae koulutukseen tästäPerustiedot
- Tutkinnon laajuus:180 osaamispistettä
- Koulutus alkaa:9.9.2025
- Koulutuksen kesto:2 vuotta
- Koulutuksen hinta:0 €Perustutkintokoulutus on opiskelijoille maksutonta
- Toteutustapa:Monimuoto-opiskelu